Kaag & Braassem Promotie

Het verhaal van de lekkerste Leidsche kaas

Oud Ade
071-5018235
Boerenleven,

Het verhaal van de lekkerste Leidsche kaas

Eind negentiende eeuw zette de eerste Heemskerker voet in de toen al eeuwenoude boerderij. Al gauw werd besloten om van de melk die de koeien gaven, Boeren-Leidsekaas te maken. We zijn inmiddels 116 jaar verder en Boris en Ellen Heemskerk zijn de vierde generatie Leidse kaasmakende Heemskerkers op De Morgenstond.

De allerlekkerste Boeren-Leidsekaas komt uit Oud Ade

Midden in de uitgestrekte weilanden, waar het pittoreske Oud Ade bekend om staat, is boerderij De Morgenstond te vinden. Een historisch gebouw, waarin vandaag de dag door de familie Heemskerk de allerlekkerste Boeren-Leidsekaas geproduceerd wordt. Een kaas die al meerdere prijzen won. Hoewel het kaasmaken erg secuur werk is, doet de familie het met liefde. 'We hebben op dit moment zo'n zeventig melkkoeien. Deze melken wij twee keer op een dag, 's ochtends en 's avonds,' legt Ellen uit. Op de dagen dat Boris en Ellen de Leidse kaas maken, gaat om vier uur 's ochtends de wekker. 'Het is echt een soort topsport-bedrijf.'

Vetarm

De melk van de melkkoeien wordt in een groot vat gepompt, waar een centrifuge de helft van het vet van de melk scheidt. Om de dag maken Boris en Ellen zo'n twintig Leidse kazen. 'Omdat veel vet wordt verwijderd uit de melk, heeft de ambachtelijke Boeren-Leidsekaas een vetgehalte van ongeveer dertig procent. Dit is evenveel als de kazen die als vetarm worden verkocht in de supermarkt,' meldt Boris met een glimlach.

Sleutels

In de kaasopslag, die direct aan het woongedeelte van de boerderij grenst, liggen zo'n twintig ronde Leidse kazen op lange planken uitgestald. De korst heeft een karakteristieke roodbruine korst, waarin de Leidse Sleutels gegraveerd zijn. 'De Leidse kaas heeft een herkenbare, pittige smaak,' vertelt Boris, terwijl hij met een groot mes een stuk van de kaas afsnijdt. 'Hij is door het lage vetgehalte heel stevig, maar toch ook snijdbaar. Dat moet ook wel, de consument heeft geen behoefte aan brokkelende kaas.'

Komijn

De pittige smaak komt door het kruid komijn, die in het bereidingsproces aan de melk wordt toegevoegd. Niet-kenners zullen de geur beschrijven als die van gewone pitjeskaas, maar de echte Boeren-Leidsekaas is pittiger en smaakvoller. 'Het is echt een kaas voor liefhebbers,' legt Boris uit.

Prijs

In september 2012 haalde de familie Heemskerk bij de jaarlijkse vee- en kaaskeuring de eerste prijs met hun Boeren-Leidsekaas. Ook dit jaar is de eerste prijs al binnen, die van allerlekkerste Boeren-Leidsekaas van 2013. Ellen en Boris zijn erg trots op hun ambachtelijke product, maar weten nog niet hoe de toekomst eruit zal zien. 'Onze oudste dochter, die nu naar de middelbare school gaat, zegt dat ze wel boer wil worden. We zien het wel!'


Contactgegevens

Boerderij de Morgenstond

Boekhorsterweg 20
2374 BN Oud Ade
071-5018235
Stuur e-mail
Bekijk website
Boerenleven, Caravanstalling / Onderhoud, Campings,

Bezoekt u Kaag en Braassem als toerist en wilt u meer informatie? Neem hier een kijkje.


Bekijk de toeristeninformatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 


Naar bereikbaarheid

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?


www.kaagenbraassem.nl